Beginpagina > Onze acties >

Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

17 Oktober is de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede.

 

Op 17 oktober 1987 werd in Parijs de eerste Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede onthuld door Joseph Wresinski, stichter van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld. Ruim 100.000 (!) mensen, waaronder veel gezinnen uit de hele wereld die armoede en uitsluiting uit eigen ervaring kennen, waren daarbij aanwezig.
Inmiddels zijn replica’s van de steen in veel landen te vinden. Onder meer in Brussel, op de Esplanade voor het Europees Parlement. Op alle stenen staan in 1 of meer talen deze woorden van Wresinki (1917-1988) te lezen:

“Waar mensen gedoemd zijn in armoede te leven,
worden de Rechten van de Mens geschonden.
Zich verenigen om die rechten te doen eerbiedigen
is een dure plicht.”

Joseph Wresinski bracht ook een huldebetuiging aan de moed, het lijden en het verzet van de allerarmsten: "Je témoigne de vous" ofwel "Ik getuig over u". De tekst vindt u hier.

De eerste Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede bevindt zich op
Esplanade du Trocadéro, Parijs.

 

Uitgebreide internationale (achtergrond)informatie in Engels, Frans
overcomingpoverty.org.

 

Historie en achtergrond in het Nederlands
17 Oktober.

 

Informatie over andere manifestaties in België: www.17oktober.be

 

 

30ste werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

6 september
30ste werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede Op weg gaan naar een vreedzame samenleving waar iedereen meetelt. “Laten we met aandacht luisteren naar mensen die in armoede leven. Laten we ons inzetten zodat mensenrechten gerespecteerd en verdedigd worden voor iedereen.” – Ban Ki-Moon, 8e Secretaris-Generaal Verenigde Naties, 17 oktober 2016 Aalst Zaterdag 14 oktober “Gezondheidszorg is een basisrecht, geen luxe.” Van 15:00 tot 17:00 op de Grote Markt. Kom en beleef mee hoe we samen de deuren naar gezondheidszorg voor iedereen kunnen (...)

Enkele impressies van 17 oktober 2016

November 2016
Enkele impressies van 17 oktober 2016 Op de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2016 brachten we hulde aan de slachtoffers van armoede. Overal in Vlaanderen (en de rest van de wereld!) gingen acties en evenementen door. Enkele impressies: In Brugge werd er op zaterdag 15 oktober op de Markt in in het Provinciaal Hof gebouwd aan een muur van een goede woning onder de muzikale begeleiding van Marino Punk. Daarna kon je deelnemen aan een inspringtheater. In het Brussels Hoofdstedelijk Parlement werd op maandag 17 (...)

Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2016

Augustus 2016
Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2016 Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 17 oktober 2016 Armoede uitroeien - Van vernedering en uitsluiting naar partnerschap Op deze dag bevestigen we onze toewijding om samen na te denken, beslissingen te nemen en actie te ondernemen tegen armoede en een betere wereld te creëren waarin niemand achterblijft. Onze doelstelling moet welvaart voor iedereen zijn, niet voor een handvol mensen (Ban Ki-moon, Secretaris-Generaal Verenigde Naties, 17 oktober 2015) Aalst Actie zaterdag (...)

Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2015

Augustus 2015
Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2015 17 oktober 2015 – Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede Samen voor een duurzame toekomst zonder armoede en discriminatie! Eind 2015 verstrijkt de deadline voor de Millenniumdoelstellingen. 2015 wordt een kanteljaar. De wereldleiders beslissen in september over wat er komt na de Millenniumdoelstellingen. De 17 Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling, ofwel Sustainable Development Goals (SDG’s) in het Engels, moeten de Millenniumdoelstellingen opvolgen na 2015. De nieuwe (...)

Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2014

Oktober 2014
Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2014 17 oktober – een erkenning voor inspanningen die niet gezien worden Op 17 oktober worden mensen die in armoede leven uitgenodigd om het woord te nemen, niet om hun leven te vertellen, maar om uit te drukken hoe zij zelf weerstand bieden aan de armoede en hoe onze samenleving er baat bij heeft om rekening te houden met hun ervaring. Hoe vaak wordt niet gezegd dat de armsten zich in hun problemen begraven, dat ze geen moeite doen om er uit te geraken. Dat is 17 oktober: een erkenning voor (...)

Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2013

September 2013
Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2013 17 oktober – een erkenning voor inspanningen die niet gezien worden Op 17 oktober worden mensen die in armoede leven uitgenodigd om het woord te nemen, niet om hun leven te vertellen, maar om uit te drukken hoe zij zelf weerstand bieden aan de armoede en hoe onze samenleving er baat bij heeft om rekening te houden met hun ervaring. Hoe vaak wordt niet gezegd dat de armsten zich in hun problemen begraven, dat ze geen moeite doen om er uit te geraken. Dat is 17 oktober: een erkenning voor (...)

“Strijd tegen armoede nodig op alle fronten”

Oktober 2011
“Strijd tegen armoede nodig op alle fronten” Het is dringend noodzakelijk om te werken aan duurzame oplossingen om grote armoede te bestrijden. Dat was de conclusie van een dialoog tussen mensen die armoede en uitsluiting uit eigen ervaring kennen, vice-voorzitter van het Europees Parlement mw. Isabelle Durant en andere betrokkenen bij de opening van de expositie ’Samen Voor Waardigheid’ in Station Brussel-Luxemburg. De bezoekers van het nieuwe Parlementarium komen bij de ingang van dit op vrijdag 14 oktober geopende bezoekerscentrum (...)

OPROEP VAN JONGEREN AAN EUROPA

Januari 2011
OPROEP VAN JONGEREN AAN EUROPA Op zondag 17 oktober 2010 brachten 100 jongeren uit heel Europa en verbonden aan ATD Vierde Wereld hun Oproep tegen armoede bij het Europees Parlement. Rond de Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede hadden zich burgers, waaronder velen die armoede en uitsluiting uit eigen ervaring kennen, en politiek verantwoordelijken verzameld. Hierbij de volledige tekst van de Jongerenboodschap. In Straatsburg werd de boodschap op dinsdag 19 oktober door een kleinere afvaardiging van de 100 jongeren overhandigd aan VN-secretaris generaal Ban Ki-moon.

Eur’Hope - de jeugd en de toekomst : de film

November 2010
Eur'Hope - de jeugd en de toekomst : de film In de aanloop naar 17 Oktober 2010 waren jongeren verbonden aan ATD Vierde Wereld in heel Europa meer dan een jaar bezig met het voorbereiden van hun boodschap aan burgers en politiek verantwoordelijken. In woord, beeld, dans, muziek en film. Hun inzet, hun verwachtingen en hoop, de mobilisatie van honderd afgevaardigden die de boodschap in Brussel presenteerden: Eur’Hope: de film. In 13 minuten komt de inzet van jongeren in het kader van het Europees Jaar van de bestrijding van (...)

De moed van Grace

November 2010
De moed van Grace Grace woont in Ierland. Ze heeft contact met ATD Vierde Wereld in Dublin. Voor een radioprogramma in 2009 heeft ze met volontair Françoise Barbier een tekst over haar leven voorbereid. Op de dag van de opname is zij helaas niet gekomen. Natasha, net als Grace een militante van ATD Vierde Wereld, heeft de tekst voor haar gelezen. Op 17 oktober 2009, Werelddag van Verzet Tegen Armoede, vond Grace wel de moed om haar tekst voor te lezen bij de Gedenksteen in Dublin. “Mijn naam is Grace. Ik ben (...)

Boodschap van de Volksuniversiteiten van de Vierde Wereld in Europa

Oktober 2010
Boodschap van de Volksuniversiteiten van de Vierde Wereld in Europa Op zondag 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, brachten 100 jongeren uit verschillende Europese landen en verbonden aan ATD Vierde Wereld, in Brussel hun oproep tegen armoede. Vooraf kregen zij steun van andere generaties via een boodschap van vertegenwoordigers van de Volksuniversiteiten in Europa. Hierbij de volledige tekst.

Boodschap Europese jongeren tegen armoede

Oktober 2010
Boodschap Europese jongeren tegen armoede

Jongeren verbonden aan ATD Vierde Wereld doen op zondag 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, een oproep aan Europa. De manifestatie begint om 16 uur op het plein bij het Europees Parlement in Brussel. Iedereen is vanaf 15 uur welkom!

Persbericht Nederlands - Communique de presse Francais - Media alert English - Komunikat Prasowy Polska.


Steun de jongeren op 17 oktober in Brussel!

Oktober 2010
Steun de jongeren op 17 oktober in Brussel! Zondag 17 oktober 2010, Werelddag van Verzet tegen Armoede: Kom allemaal naar de Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede bij het Europees Parlement om de jongeren te steunen bij de presentatie van hun boodschap! Aanvang 16 uur, zie ook het artikel met het programma.

17 OKTOBER 2010, WERELDDAG VAN VERZET TEGEN ARMOEDE IN BELGIE

September 2010
17 OKTOBER 2010, WERELDDAG VAN VERZET TEGEN ARMOEDE IN BELGIE AGENDA 17 OKTOBER 2010 - WERELDDAG VAN VERZET TEGEN ARMOEDE* *Initiatieven waaraan ATD Vierde Wereld-groepen of medestanders meewerken. Voor actuele en uitgebreide info zie ook: www.17oktober.be Brussel Zaterdag 16 oktober: 11-17.30 uur, Euromarsen. Treffen van werklozen en mensen in armoede, Pletinckxstraat 19. 20.30u, Cultureel programma. Zondag 17 oktober: ATD Vierde Wereld werkt nauw samen met het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) – het programma op zondag biedt gelegenheid (...)

Wat kunnen 12-jarigen doen tegen armoede ?

Oktober 2009
Wat kunnen 12-jarigen doen tegen armoede ? Het zesde leerjaar van de Sint-Theresia-school Rollegem-Kortrijk werkte mee aan de creatieve tentoonstelling rond armoede en uitsluiting ter gelegenheid van de 17-oktoberviering te Kortrijk. De leerlingen vertellen : “Het Vierde-Wereld-ganzenbordspel leerde ons dat wie in armoede leeft telkens minder kansen krijgt en dus meer kans maakt om als laatste te eindigen. Zo konden we antwoorden op de vraag op onze zelfgemaakte posters: “Vertel me over een wereld zonder armoede.” We schreven vele (...)

Vriendschapstrein tegen armoede

Oktober 2009
Vriendschapstrein tegen armoede In de Polyglotschool in Spiere-Helkijn werden twee projecten aan elkaar gelinkt: het ’pestactieplan’ en ’Werelddag van verzet tegen extreme armoede’. Kinderen kunnen de armoede nog niet bestrijden, maar ze kunnen wel al leren om niemand uit te sluiten. Uitsluiting is iets waar mensen in armoede erg onder lijden. Als afsluiting van deze twee projecten knutselde ieder leerjaar een wagonnetje. Tijdens het community-moment op donderdag15 oktober luisterden de leerlingen naar het verhaal van (...)

Nationale Volksuniversiteit verenigt mensen uit heel het land

Oktober 2009
Nationale Volksuniversiteit verenigt mensen uit heel het land Een betrokken dialoog over ’Verloren rechten, herwonnen rechten?’ met zo’n 250 mensen uit heel het land, waarvan een groot deel ervaring heeft met armoede en uitsluiting. Dat was het resultaat van de nationale, tweetalige Volksuniversiteit op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede in het gemeentehuis van Etterbeek. Aansluitend gingen de deelnemers naar de ceremonie bij de Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede op de Esplanade bij het Europees Parlement. Getuigenissen (...)

Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2009

Augustus 2009
Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede 2009 NATIONALE, TWEETALIGE VOLKUNIVERSITEIT VAN DE VIERDE WERELD IN BRUSSEL ’Verloren rechten, herwonnen rechten?’ Dialoog tussen mensen in armoede, bondgenoten en publiek In deze bijzondere Volksuniversiteit van de Vierde Wereld treden we naar buiten en gaan we in dialoog over situaties waarin mensen een recht verloren. Welke gevolgen had dit voor het dagelijks leven? Hoe hebben de mensen gereageerd, welke stappen hebben ze gezet? Stonden ze alleen of hadden ze steun van anderen? In het (...)

Pagina's : 1 | 2